خبرنگاران یک تکّه نان
به گزارش دنیای با نشاط مدرسه، رشت - خبرنگاران - یک تکّه نان تنها عنوان یک فیلم از کمال تبریزی نیست؛ بلکه دغدغه زندگی برای جمعی از مردم گیلان است که این روزها با افزایش قیمت نان، گویی صدای پر حجم علیرضا عصار برایشان تداعی می شود، نان پاره ز من بستان جان پاره نخواهد شد...
هنوز از روزهای تلخ اتفاقات پی در پی از اواخر سال گذشته نجسته بودیم که هیولای کرونا سفره اقتصاد مردم را درید و اقشار مختلف را خانه نشین و سفره ها را خالی کرد؛ هنوز صدای غم آلود شاعری پیرمرد دستفروش گیلانی در گوشم پرطنین است از تیر غیب رسید شهر خالی، خانه خالی سفره خالی؛ بازارهای هفتگی گیلان یکی پس از دیگری تعطیل شدند و روزمزدان، بیم کرونا در بقچه خالی پیچیدند و نای مصاحبه نداشتند.
واقعیت رکود اقتصادی و به خطر افتادن معیشت میلیون ها نفر در جهان به اندازه ای تلخ است که مقامات ناچار به پذیرش خطر گسترش شیوع کرونا شوند؛ به هر روی با تاکید بر رعایت بهداشت فردی و فاصله گذاری هوشمند، آرام آرام محدودیت ها برداشته شد و برخی اصناف و شغل ها کم به کم بازگشایی شد اما گویا این فرایند در بین گیلانیان بیم از کرونا را کاهش داد و هنوز کرونا شتابان و مهلک می تاخت و بازار کم رمق اقتصاد جان نگرفته بود که خبر رسید نان در گیلان افزایش یافت.
در راستای مصوبه ستاد تنظیم بازار گیلان، قیمت انواع نان یارانه ای کامل براساس نرخ جدید چنین اعلام شد: نان بربری با وزن چانه 520 گرم 900 تومان، سنگک با چانه 570 گرم یک هزار تومان، تافتون 260 گرمی 400 تومان مشخص شد؛ همچنین لواش گرد با چانه 150 گرمی 250 تومان و لواش مربعی با چانه 120 گرمی 200 تومان مشخص شده است و این بن مایه خبر بود.
خبرنگاریم و نیک می دانیم بد خبرها احاطه مان نموده اند اصلا انگار بدخبرها ماهیت خبر شده اند؛ خبرها تا پیش از این محدود می شدند به چند بخش خبری تلویزیونی که در ساعت های مشخصی از شبانه روز پخش می شد؛ اما امروز درگیری با اخبار به مشغولیتی 24ساعته تبدیل شده و امروز پس از کرونا افزایش قیمت نان در صدر اخبار مردم نشسته است و من نیز در قامت هویت خبرنگار یارای مصاحبه نداشتم فقط کافی بود در صف نانوایی ها حضور می یافتم تا درد و دغدغه از کلام مردمان ببارد.
ترجیح دادم در صف نانوایی عمو حسن با تنور اجدادی اش در یکی از محله های قدیمی رشت بایستم و با مردم هم کلام شوم؛ مادربزرگی که گذر سال ها اندکی قد خمیده اش نموده بود سبد پارچه ایش را در دستانش جابجا کرد(با خود گفتم این همه انجمن مردم نهاد تلاش می نمایند که به مردمان بفهمانند پلاستیک خانمان بر انداز محیط زیسمان می شود؛ اما این بانوی پیر بی هیچ توجه به شعار این انجمن ها خود صحت نگه می دارد و هنوز با همان سبد قدیمی به خرید می رود و دستکم برای خرید، پلاستیک کمتر مصرف می کند و یا هیچ پلاستیکی در نانوایی عمو حسن دست مردم داده نمی شود) و بی خبر از همه جا هزار و دویست تومان روی میز گذاشت و رو به عموم حسن گفت : دو تا ...
عمو حسن که گویا در گذر سالیان اندکی قد خمیده گشته و چانه بر چوب شکل می دهد و خشخاش بر خمیر می پاشد و دانه دانه خمیرها را بر خشت های آتشین می چیند با متانت می گوید : حاج خانم! نان شده 900 تومان، اما این بار میهمان من هستید و مادربزرگ می گوید نه! با همان هزار و دویست تومان هر چقدر می شود، نان بدهید.
پچ پچ مشتریان بالا می گیرد که عمو حسن می گوید : مگر می شود بهای همه چیز بالا برود و قیمت نان ثابت بماند تازه این افزایش نسبت به قیمت تمام شده نان ناچیز است و پارسال هم هیچ افزایش نرخی نداشتیم و باز اعتراض مردم بالا می گیرد که یکی از مشتریان می گوید: چرا 900 تومان؟ این قیمت گذاری یعنی چه؟ تکلیف این صد تومان های باقیمانده از هزار تومان چه می شود؟ هیچ نانوایی پول خرد ندارد.
عمو حسن هم این دغدغه صد تومانی را یکی از مسائل خود در افزایش قیمت نان می داند و می گوید : خود من هم مستاصل هستم چه کنم پول خرد نداریم، پنج نان که بگیرید پانصد تومان بر می گردانم...
و آن یکی می گوید : چقدر دغدغه؟ کار ازین صد تومن ها گذشته ... گیلانی جماعت با این همه شالی و شالیزار کی نان می خورد؟ اما به قدری قیمت برنج گران شد که قوت غالبمان نان شد؛ این هم از شرایط نان ...
زن جوانی هم ادامه می دهد : حال با این حساب باید مصرف نان را هم کاهش دهیم و برای حل مشکل 100 تومان هم دیروز نانوای نزدیک محل کارم می گفت :چانه نان را اندکی افزایش می دهد که آن 100 تومان جبران شود اما مگر می شود؟
داشت طوفان سخن به پا می شد که پنج نانم را گرفتم و جویای افزایش نرخ نان از مقامات شدم ...
افزایش هزینه های تولید، دلیل افزایش بهای نان در گیلان
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان بیان کرد: نرخ جدید نان در گیلان، مصوبه کارگروه تنظیم بازار و لازم الاجراست.
فرهاد دلق پوش، با تکذیب شایعات در مورد توقف و عدم اجرای قیمت جدید نان در استان گیلان گفت: نرخ های جدید اعلام شده نان در استان با موافقت حداکثری اعضای کارگروه تنظیم بازار استان پس از آنالیز کارشناسی آنالیز قیمت های پیشنهادی مصوب شده است و مصوبات این کارگروه به عنوان تنها مرجع قانونی نرخ گذاری قطعی و لازم الاجراست.
وی با بیان اینکه علیرغم افزایش قیمت بسکمک از خدمات و کالاها در سطح کشور، برای تغییر قیمت نان 19 ماه در گیلان اقدام نشده بود، افزود: با آنالیز و سنجش قیمت نان در سایر استانها که در ماه های اخیر افزایش قیمت نان داشته اند، قیمت های جدید پس از آنالیز و جلسه شورای آرد و نان و نانوایان استان و ارزیابی گروه های کارشناسی مختلف با مراعات شرایط معیشتی مردم و همچنین مؤلفه های توجیه اقتصادی تولید نان توسط نانوایان نهایی شد و اجرای آن به صورت قطعی به اتحادیه های آرد و نان ابلاغ شده است.
دبیر کارگروه تنظیم بازار استان، نصب نرخنامه جدید در معرض دید مشتریان را برای نانوایان الزامی دانست و تاکید کرد: هیات رئیسه اتاق های اصناف، روسای اتحادیه های آرد و نان، نانوایان، بازرسان صنفی تکلیف قانونی دارند نسبت به انجام دقیق مصوبات کارگروه، جدیت نظارت لازم را داشته باشند و با افراد خاطی بدون هیچ عذر و بهانه ای برخورد قانونی نمایند.
دکتر دلق پوش اعلام کرد: دلایلی که قیمت نان در گیلان پس از 19 ماه ناچار به تغییر آن شدیم، افزایش هزینه های مترتب بر تولید نان از جمله؛ افزایش حق بیمه، حقوق و دستمزد کارگران، هزینه های آب، برق و گاز، نرخ خمیر مایه و حمل آرد بود؛ بنابراین به دلیل جلوگیری از برخی تخلفات نظیر؛ کم فروشی و کاهش کیفیت نان، تصمیم به افزایش نسبی قیمت نان در استان گرفته شد.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان توجه و نظارت مردم را در انجام مطلوب قوانین یک ضرورت انکار ناپذیر خواند و گفت: نظارت همگانی بسیار کمک نماینده و تاثیرگذار است و مردم شریف گیلان ضمن توجه به نرخ جدید، در صورت مشاهده وقوع هر گونه تخلف صنفی می توانند با سامانه 124 این سازمان و یا 135 تعزیرات تماس حاصل نموده و بازرسان این سازمان نیز در اسرع وقت موظفند به شکایات رسیدگی نمایند.
گفتنی است در راستای مصوبه ستاد تنظیم بازار گیلان؛ قیمت انواع نان یارانه ای کامل براساس نرخ جدید: نان بربری با وزن چانه 520 گرم 900 تومان، سنگک با چانه 570 گرم یکهزار تومان، تافتون 260 گرمی 400 تومان مشخص شد. همچنین لواش گرد با چانه 150 گرمی 250 تومان و لواش مربعی با چانه 120 گرمی 200 تومان مشخص شده است.
و اما قیمت انواع نان نیمه یارانه ای (آزادپزسابق) نیز برای بربری با چانه 520 گرم یک هزار و 250 تومان، سنگک سنتی و ریزشی با چانه 570 گرمی یک هزار و 250 تومان، و تافتون با چانه 260 گرمی با قیمت 550 تومان و لواش گرد با چانه 150 گرم 320 تومان و لواش مربعی با چانه120 گرمی 250 تومان مشخص شده است.
حداکثر مبلغ برای هر نان کنجدی با وزن کنجد 10 گرم، 500 تومان به قیمت های یاد شده اضافه نموده می شود.
ضمن آنکه حدود سه هزار و 700 نانوایی در گیلان فعال است که از این تعداد یک هزار و 50 واحد در شهرستان رشت می باشند.
نمی توان چیزی گفت؛ همه درست می گفتند و تنها دانستم امروز یک تکّه نان دغدغه زندگی برای جمعی از مردمان است که تعدادشان هم کم نیست.
منبع: ایرنا