کود گرانول چیست؟ چگونه باید از آن استفاده کرد؟

به گزارش دنیای با نشاط مدرسه، یکی از کودهای پرکاربرد در صنعت باغبانی و کشاورزی، کود گرانوله به شمار می رود که علت این استفاده، نحوه مصرف آسان و عملکرد طبیعی است و چند سالی ست که مورد استفاده کشاورزان و باغبانان قرار گرفته. روش استفاده و تاثیر این کود به عوامل مختلفی بستگی دارد. (عواملی مانند نوع گیاه، نوع خاک و …)

کود گرانول چیست؟ چگونه باید از آن استفاده کرد؟

اگر تا به حال نام این کود را نشنیده اید؛ ضروری است بدانید این کود به شکل دانه های ریز فراوری می گردد و از روش های متفاوتی مانند مخلوط کردن با خاک، محلول کردن در آب و … قابلیت استفاده پیدا می نماید. در این مقاله علاوه بر معرفی این کود، به روش های استفاده یا انواع متفاوت آن خواهیم پرداخت. همراه خبرنگاران باشید.

نکات کلیدی

  • کودهای گرانوله هم در انواع شیمیایی و هم به صورت ارگانیک قابل استفاده هستند.
  • با استفاده از کود گرانولی، تعداد دفعات لازم برای کوددهی کاهش پیدا می نماید!
  • برای استفاده از این کودها به ابزار خاصی احتیاج ندارید و عملکرد آن به نظم در آبیاری بستگی دارد.

نحوه استفاده از کود گرانول

برای استفاده از این نوع کود راه های متفاوتی پیش پای شما قرار گرفته است؛ اما از قلم نیاندازید استفاد از این نوع کود، بستکی به نوع گیاه پرورشی شما هم دارد؛ عوامل متعددی که در مقدمه این بلاگ به آن ها اشاره کردیم (مانند نوع آب و هوا، نوع خاک و …) همگی از عواملی محسوب می شوند که روی استفاده شما از این کود تاثیر مستقیمی دارد. در ادامه می توانید تاثیر هر یک از عوامل محیطی را آنالیز کنید.

رطوبت خاکبا وجود این که مکانیزم عملکرد این کودها، با حل شدن در رطوبت به پایان می رسد؛ اما رطوبت بالای خاک و آبیاری زیاد باعث می گردد که این کودها از خاک شسته شده و دچار فرسایش مواد مغذی آن گردد! با رطوبت و نم بالای خاک، گیاهان هم نمی توانند از مواد مغذی این کود استفاده نمایند.
دمااگر زمین یا باغ زراعی شما در یک منطقه گرم قرار گرفته است؛ نباید انتظار چندانی از عملکرد این کود داشته باشید! چراکه مواد برای آزاد شدن به دمای پایین احتیاج دارند و در مجاورت هوای گرم، مواد مغذی این کود، اکسیژن کافی را برای آزادسازی نخواهد داشت.
pH خاکبرای استفاده از این نوع کود، حتما به اندازه اسیدی بودن خاک و میزان PH آن توجه داشته باشید. کودهای گرانوله در خاک های اسیدی اگر چه حل می شوند اما موادی مانند فسفر، آهن و روی موجود در گرانوله های کودی به سرعت خنثی خواهد شد.
بافت خاکاگر بافت زمین زراعی شما خیلی شنی است و تراکم خاک آن کم باشد، گرانوله ها فشار لازم را برای عملکرد بهتر دریافت نمی نمایند و به راحتی از این خاک ها شسته می گردد. در صورتی که تراکم خاک زمین شما بالاست (شبیه به خاک رس) باز هم از فشار بالا این نوع کود قدرت تحرک کافی به سمت ریشه را نخواهد داشت و استفاده از آن بی تاثیر خواهد بود.

استفاده از کود گرانوله برای زمین های کشاورزی وسیع

معمولا کوددهی به زمین های بزرگ کشاورزی، از روش های معمول کار آسانی محسوب نمی گردد و همواره کیفیت مطلوبی را هم در پی نخواهد داشت. برای استفاده از کودهای گرانول در چنین مواردی ضروری است، دانه های کود را روی خاک پخش کنیم؛ در واقع با استفاده از پخش کردن کود گرانول روی خاک، هم در زمان خود برای انجام این فرآیند صرفه جویی نموده ایم و هم به نتیجه مورد نظر خود خواهیم رسید.

پس از پخش کردن گرانول های کودی، نوبت به شخم زدن زمین می رسد؛ از آن جا که شخم زدن زمین های کشاورزی برای آماده سازی خاک یک امر ضروری محسوب می گردد، ضروری است قبل از این عملیات، دانه های کود گرانولی را در سطح زمین پخش نموده و سپس شخم زدن زمین را شروع کرد.

شخم زدن زمین، دانه های کودی را به ریشه گیاهان نزدیک تر نموده و آن ها را در جای مناسب خود قرار خواهد داد.

استفاده از کود گرانوله به صورت محلول در آب

یکی دیگر از روش هایی که برای بیشتر موارد باغبانی و کشاورزی کاربرد بسیاری دارد؛ استفاده از گرانول های کودی به صورت محلول در آب به شمار می رود. همان طور که بالاتر هم اشاره کردیم بعضی از کودهای گرانوله با قابلیت حل شدن در آب مورد استفاده کاربران قرار می گیرد.

برای اجرای این روش کافی ست گرانول کودی را تهیه کنید که مخصوص این نوع فرآیند است، سپس آن را در مخازن آب یا آب پاش خود حل نموده و در برنامه آبیاری گیاهان عملیاتی کنید. با این روش هم مواد مغذی گیاه به صورت مستقیم مورد استفاده قرار می گیرد و هم کمبود منابع خاکی جبران می گردد.

سرعت تاثیر کود در این روش، بیشتر از روش های معمول در استفاده از این کود بوده و مواد را با سرعت بیشتری به گیاه خواهد رساند.

روش استفاده از گرانوله های کود برای مصارف خانگی و گلخانه ای

در صورتی که منزل شما میزبان تعداد زیادی از گیاهان متنوع یا درختان میوه است؛ به شما پیشنهاد می کنیم که برای استفاده از کودهای گرانولی، حتما آن را با خاک مخلوط کنید. در این حالت مواد مغذی گیاه به تدریج آزاد می شوند و طول عمر گیاه های زینتی یا میوه درختان را تضمین می نماید! چرا که این دسته از گیاهان نام برده، به تغذیه ای با روش کند تر احتیاج پیدا خواهند کرد.

انواع کود گرانول چیست؟

همان طور که انواع مختلفی از کودها، به روش های شیمیایی و طبیعی (یا آلی) در دسترس مصرف نمایندگان قرار می گیرد؛ گرانول های ایجاد شده از کود هم، از این قاعده مستثنی نیستند. کودهای گرانول را می توان به دو دسته اصلی تقسیم کرد: کودهای شیمیایی گرانوله و کودهای ارگانیک گرانوله. هر کدام از این دسته ها خود دارای زیرگروه های مختلفی هستند که بسته به ترکیب مواد مغذی و نحوه فراوری، مزایا و معایب خاص خود را دارند.

کودهای شیمیایی گرانوله

این کودها با ساختار آزمایشگاهی و منظمی از مواد مغذی فراوری می شوند که هدف آن ها، تسریع فرآیند کشاورزی محسوب می گردد. این نوع از کود در فرآیند کشاورزی صنعتی به کار گرفته شده و طریقه استفاده آن بنا به نوع محصولات کشاورزی فرق دارد. توجه داشته باشید که استفاده مکرر از این نوع گرانول ها، منجر به فقر خاک می گردد و سلامت محیط زیست را تحت تاثیر قرار می دهد.

هر نوع از کودهای شیمیایی ترکیبی کامل از مواد مغذی محسوب می شوند که با توجه به هدف کشاورز یا باغبان، یک نوع از عناصر مهم در آن بیشتر استفاده شده است. البته به یاد داشته باشید که مواد مغذی لازم با توجه به هدف، به صورت مجزا هم قابلیت ارائه خواهد داشت.

گرانول کود نیتروژن

نیتروژن همان ماده ای است که منجر به تقویت فتوسنتز در گیاهان می گردد و رنگ سبز گیاهان را افزایش می دهد. گرانول های کودی که از نیتروژن بیشتری برخوردار هستند و در کیفیت و کمیت اندازه برگ، ساقه و شاخه گیاهان تاثیر بالایی دارند و می توانند به آن ها ظاهری شاداب هدیه کند.

گرانول کود فسفر

این نوع از کودهای گرانولی شیمیایی برای گلخانه های فراوری گل های زینتی و صیفی جات ریشه مانند سیب زمینی، شلغم یا هویج کاربرد زیادی دارند. استفاده از فسفر برای سرعت بخشیدن به رشد گل ها و یا رشه صیفی جات یاری قابل توجهی خواهد نمود.

گرانول کود پتاسیم

یکی از دغدغه های اصلی باغبان هایی که کارشان پرورش میوه است یا انواع گل و گیاه را تجارت می نمایند؛ ایجاد بیشترین مقاومت حین پرورش گیاهان و مستحکم کردن ساختار آن هاست. پتاسیم همان عنصری ست که در کودهای شیمیایی هم به صورت مجزا و هم به صورت مکمل مورد استفاده این دسته از افراد قرار می گیرد.

وظیفه این ماده مغدی در کودهای گرانوله، افزایش استحکام بدنه گیاه است که با مدیریت آبرسانی به اجزای گیاه، استحکام آن را حفظ می نماید.

کود گرانوله تهیه شده از مواد آلی

کود ارگانیک گرانوله از فضولات حیوانی تهیه می گردد و در مقایسه با کودهای شیمیایی، از سرعت عمل پایین تری برخوردار هستند. به همین ترتیب کود آلی گرانول، از گزینه های انتخابی مصرف نمایندگانی به شمار می رود که هدفشان از فراوری و پرورش گیاهان تجاری نیست و برای استفاده های روزمره تصمیم دارند از این کود استفاده نمایند.

از مزایای این کود تاثیر مثبت آن بر محیط زیست است که از فرسایش خاک جلوگیری می نماید و فقر خاک را به صورت طولانی مدت درمان خواهد نمود کرد؛ چرا که این کود به پرورش موجودات ذره بینی مثبت در خاک جانی مجدد خواهد داد. به یاد داشته باشید استفاده از کودهای ارگانیک از آلودگی سفره های آب زیرزمینی جلوگیری می نماید و آثار مخربی را به همراه نخواهند داشت.

مزایای کودهایی با ساختار گرانولی

استفاده از انواع متفاوت کودهای گرانوله، مزایای زیادی دارد. تفاوتی ندارد که با هدف تجاری به پرورش گیاهان و صیفی جات مشغول باشید یا به اهداف غیرتجاری، همواره فرآیند کود دادن با روش های قدیمی کاری سخت و زمان بر محسوب می گردد. در ادامه به آنالیز مزایای این نوع از کودها پرداخته ایم.

کاهش دفعات کوددهی

امروزه استفاده از ساختار گرانولی، زحمت کوددهی چندین باره کم نموده و زمان تغذیه گیاهان را طولانی تر می نماید. حتی زمانی که تصمیم می گیرید از حالت محلول در آب بهره ببرید؛ باز هم نسبت به سایر کودها، زمان تغذیه گیاهان طولانی تر شده و احتیاجی به کوددهی چندین باره پیدا نخواهید کرد.

با کاهش دفعات کوددهی، هم در وقت شما صرفه جویی می گردد و هم هزینه ناشی از حمل و نقل و استفاده از ابزارهای متفاوت برای شما به حداقل خواهد رسید.

سهولت در استفاده

برای استفاده از کود به صورت گرانول، احتیاجی به ابزارهای خاص ندارید و می توانید به راحتی کوددهی زمین، گلخانه، باغ یا حتی گیاهان آپارتمانی خود را انجام دهید! چرا که شرط اصلی استفاده از گرانوله های کودی، تنها آبیاری منظم و به موقع است.

نتیجه گیری

کودهای گرانوله به عنوان یکی از کودهای جامد محبوب، بیشترین استفاده را نزد باغبانان دارند. مورد اصلی استفاده از گرانوله برای رشد و پرورش درختان سالمند و البته با ابعاد بزرگ محسوب می گردد. ضروری است بدانید دیگر موارد استفاده از گرانوله، درختان میوه، مرکبات و درختچه های زینتی است. به یاد داشته باشید که برای نتیجه گرفتن از این نوع کودها باید آن ها را در نزدیک ترین حالت به ریشه قرار دهید تا ریشه درختان بتوانند به صورت مستقیم آن را جذب نمایند. شما می توانید سوالات خود را با ما مطرح کنید در تا کوتاه ترین زمان ممکن پاسخ خود را از متخصصان خبرنگاران دریافت کنید!

سوالات متداول

محیط زیست برای من اهمیت دارد؛ اما هدفم از پرورش گیاهان تجاری ست… باید چه کرد؟

شما می توانید از کود گرانوله شیمیایی و ارگانیک را به صورت یکی در میان بهره ببرید.

آیا کودهای گرانوله ارگانیک، مانند دیگر کودها از بوی نامطبوعی برخوردار است؟

تا حدودی بله، اما در ساختار گرانولی این بو به حداقل می رسد و آزاردهنده نیست.

چطور با وجود آبیاری قطره ای از کود گرانولی استفاده کنم؟

شما می توانید این کود را به صورت محلول در آب تهیه کنید و آن را در مخزن آبیاری حل کنید.

منبع: آچاره
انتشار: 14 آبان 1403 بروزرسانی: 14 آبان 1403 گردآورنده: donyaye-baneshate-madrese.ir شناسه مطلب: 1594

به "کود گرانول چیست؟ چگونه باید از آن استفاده کرد؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "کود گرانول چیست؟ چگونه باید از آن استفاده کرد؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید