5 استان رکورددار بیماری کریمه کنگو در کشور ، نشانه های اولیه این بیماری همراه با خونریزی
به گزارش دنیای با نشاط مدرسه، وزارت بهداشت گفت که 5 استان از سال 1378 تا خاتمه سال 1401 در صدر ابتلا به بیماری تب کریمه گنگو بوده اند.
به گزارش خبرنگاران، دفتر مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی خاطرنشان کرد: از سال 1378 تا پایان سال 1401 استان سیستان و بلوچستان با شناسایی 949 مورد، خراسان رضوی 179 مورد، کرمان 104 مورد، اصفهان 76 مورد و فارس 68 مورد از موارد قطعی بیماری، بیشترین استان های گزارش کننده موارد قطعی بیماری در کشور را تشکیل داده اند.
تب خونریزی دهنده کریمه کنگو مهم ترین و گسترده ترین بیماری ویروسی منتقل شونده از طریق کنه است. این بیماری در بیش از 30 کشور دنیا وجود داشته و در قاره های آفریقا، اروپا و آسیا اندمیک است.
اندازه مرگ و میر این بیماری می تواند قابل توجه باشد، به طوری که میانه اندازه کشندگی آن بین 30 تا 50 درصد تخمین زده شده است و برخی منابع حتی اندازه آن را تا 80 درصد در زمان طغیان ها نیز گزارش کرده اند.
یکی از راه های انتقال بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو تماس با خون و ترشحات و لاشه دام آلوده در هنگام ذبح یا دوره زمانی کوتاهی پس از ذبح است؛ بر همین اساس ذبح کنندگان، قصابان، کارگران کشتارگاه ها، دامداران، چوپانان، دامپزشکان و زنان خانه دار در پی تماس با دام تازه ذبح شده یا گوشت آلوده در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند.
از نشانه های اولیه بیماری می توان به بروز ناگهانی تب، سردرد شدید، لرز و درد عضلانی اشاره کرد که معمولا بین 3 تا 13 روز پس از تماس با ویروس (بسته به راه انتقال بیماری) در فرد ظاهر می شود، اشاره کرد. سپس علائم بیماری به سمت وخامت رفته و خونریزی در نقاط مختلف بدن بروز می کند.
مصرف فرآورده های حیوانی به صورت خام از نظر انتقال بسیاری از بیماری ها خطرناک است و افراد باید از مصرف گوشت و جگر خام خودداری کنند. فرآورده دامی باید به صورت پخته مصرف شود تا مطمئن شویم عامل بیماری زا کاملا از بین رفته است. گوشت دام ذبح شده را باید قبل از قطعه قطعه کردن و مصرف، حداقل 24ساعت در دمای 4 درجه سانتیگراد در یخچال نگهداری کرد. جگر و سایر امعا و احشای دام نیز قبل از مصرف باید 48 ساعت در دمای 4 درجه سانتیگراد در یخچال باشد.
تامین ناکافی و عدم تخصیص به موقع اعتبارات برای اجرای برنامه مدیریت پیشگیری و کنترل بیماری، نگهداری دام در مجاورت اماکن مسکونی در منطقه ها روستایی، کشتار غیر مجاز و غیر بهداشتی دام در حاشیه شهرها، ناکافی بودن اقدامات کنترلی دامپزشکی در کانون های آلوده دامی، مشارکت ضعیف سازمان های غیر دولتی و داوطلب در برنامه های کنترل و پیشگیری بیماری، ناکافی بودن آموزش پزشکان در تشخیص بالینی بیماری در انسان بویژه در منطقه ها با بروز کمتر بیماری، تردد و نقل و انتقال غیر مجاز از مرزهای داخلی بین استانی و خارجی با کشورهای همجوار از چالش های تب خونریزی دهنده کریمه کنگو است.
منبع: همشهری آنلاین