کاربامازپین Carbamazepine
به گزارش دنیای با نشاط مدرسه، این دارو برای درمان برخی از انواع بیماری صرع مورد استفاده قرار می گیرد. در ضمنً در کاهش حالت غش هم کاربرد دارد. بعلاوه در کاهش و تسکین دردهای شدید و متناوب ناشی از آسیب های عصب های جمجمه هم مؤثر است.
کاربامازپین Carbamazepine
شناسنامه مختصر دارو
نام های تجارتی: Tegretol,Epimaz,Carbagenمقدار خطر مصرف بیش از دوز مجاز دارو: نسبتاً زیاد
مقدار وابستگی و اعتیاد به دارو: کم
نیاز به نسخه پزشک: بلی
قابل استفاده برای عموم: بلی
موارد استعمال دارو
این دارو برای درمان برخی از انواع بیماری صرع مورد استفاده قرار می گیرد. در ضمنً در کاهش حالت غش هم کاربرد دارد. بعلاوه در کاهش و تسکین دردهای شدید و متناوب ناشی از آسیب های عصب های جمجمه هم مؤثر است.علاوه بر این برای برطرف جنون و اضطراب هم به کار می رود.
اشکال دارو: قرص، قرص های جویدنی، محلول، شیاف
زمان مصرف دارو: 1 تا 4 بار در روز
میزان دوز مجاز مصرفی دارو: درمان صرع: 100 تا 1200 میلی گرم در روز
تسکین درد: 100 تا 1600 میلی گرم در روز درمان بیماری های روانی: 400 تا 1600 میلی گرم در روز.
چگونگی تأثیر دارو: اثرات این دارو ظرف 4 ساعت پس از آغاز درمان با دارو، ظاهر می شوند. در ضمنً این اثرات مدت 12 تا 24 ساعت پس از قطع مصرف دوز دارو در بدن دوام دارند.
طریقه نگهداری دارو: این دارو باید در یک محفظه سربسته در جای خشک و خنک دور از دسترس بچه ها نگهداری شود.
چگونگی قطع مصرف دارو: مصرف این دارو را بدون مشورت با پزشک، قطع نکنید.
زیرا قطع مصرف دارو ممکن است به عود مجدد علائم بیماری منجر شود. ما اگر دچار عوارض شدیدی همانند ظاهر شدن جوش، گلودرد، گرفتگی صدا گشتید مصرف دارو را قطع نموده و پزشک را در جریان قرار دهید.
عوارض جانبی مصرف دارو:
از عوارض معمولی مصرف این دارو می توان به خواب آلودگی، سرگیجه، ناهنجاری در تناسب اندام، تهوع، تار شدن دید، تورم قوزک پا اشاره کرد.نکات احتیاطی در مصرف دارو: اگر به امراض و دردهای زیر مبتلا هستید حتماً قبل از مصرف دارو پزشک معالج خود را در جریان قرار دهید.
* اگر به دردهای مزمن کلیوی و کبدی مبتلا می باشید.
* اگر مسائل قلبی دارد.
* اگر داروهای دیگری مصرف می کنید.
مصرف دارو برای زنان حامله: ممکن است مصرف این دارو موجب ناهنجاری های در جنین شود. در ضمنً قبل از حاملگی و در مدت دوران حاملگی باید از مکمل های اسیدفولیک استفاده شود. برای اطمینان بیشتر بهتر است با پزشک مشورت شود.
مصرف دارو برای زنان شیرده: چون دارو در شیر مادر ترشح می شود لذا بهتر است اینگونه زنان با پزشک مشورت کنند.
مصرف دارو برای اطفال و بچه ها: کاهش دوز مصرفی دارو ضرورت دارد.
مصرف دارو برای افراد بالای 60 سال: چون ممکن است موجب گیجی و تزلزل رفتار در افراد مسن شود، لذا کاهش دوز مصرفی دارو ضرورت دارد.
مصرف در افراد بالای 60 سال: چون دارو ممکن است موجب کاهش هوشیاری شود لذا کلیه رانندگان و افرادی که به کارهای مخاطره آمیز اشتغال دارند بهتر است هنگام مصرف دارو از فعالیت های مربوطه دست بکشند.
نکته: استفاده طولانی مدت از این دارو ممکن است منجر به تغییرات پوستی اختلال در کارکرد کبد و ناهنجاری های خونی شود. لذا برای کنترل کارکرد کبد و کنترل مقدار اثر دارو بر خون باید در طی مصرف دارو آزمایشات منظم خون انجام گیرد.
منبع: چنگیزان، فاضل، (1388) راهنمای کامل داروشناسی عمومی (داروهای موجود در ایران)، قم، نیلوفرانه، چاپ دوم.
منبع: راسخون