جهت 15 ساله دنیا برای رسیدن به واکسیناسیون فراگیر کووید-19
به گزارش دنیای با نشاط مدرسه، استاد تمام دپارتمان ژنتیک پزشکی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری با اشاره به دکترین دنیای برای عبور از واکسیناسیون برای گروه های خاص تا واکسیناسیون فراگیر برای بیماری کووید-19، گفت: بر اساس این راهبرد زمان 10 تا 15 ساله نیاز است تا دنیا به سمت واکسیناسیون فراگیر رود؛ از این رو بهتر است در شرایط فعلی برنامه های کشوری و زندگی را بر اساس واقعیت موجود پایدار کنیم و همچنان به بهداشت فردی توجه شود.
پروفسور قاسم آهنگری، متخصص ایمونوژنتیک و استاد تمام دپارتمان ژنتیک پزشکی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری در گفت و گو با خبرنگاران با اشاره به پرسش این روزهای جامعه درباره اینکه آیا به زودی این اپیدمی ویروسی تمام می شود، گفت: برای پاسخ به این سوال ابتدا می بایست به سخنان پروفسور پیتر بیوت از اپیدمیولوژیست های مطرح در جهان از دانشگاه لندن اشاره کنم.
وی تاکید کرد: متاسفانه به صورت ساده لوحانه بر این باور هستیم که در صورت وجود واکسن در طی چند ماه به طور کامل با موفقیت این اپیدمی ریشه کن می شود که لازم است در این خصوص توضیح دهم.
آهنگری ادامه داد: اخیرا از ایشان در خصوص ریشه کنی این ویروس سوال شده که نظر ایشان این است که تا به طور کامل کانون های عفونی ویروس حتی کانون های کوچک در یک کشور از بین نروند، امکان ریشه کنی آن در سطح کشور و بین الملل وجود ندارد.
این محقق حوزه ایمونوژنتیک در خصوص واکسن و برنامه های خاص برای واکسیناسیون در سطح بین الملل، با بیان اینکه در سطح جهان دکترین و یا راهبرد واکسیناسیون کووید-19 مشخص و تعریف شده است، یادآور شد: گام اول واکسیناسیون، تهیه واکسن است که با توجه به فناوری های پیشرفته، محققان جهان در کمتر از یکسال به واکسن دست یافتند، ولی از آن مهمتر بررسی اثرات واکسن ها و ایجاد ایمنی زایی پایدار در بدن است، به گونه ای که پس از تزریق واکسن بتواند محافظت کامل در بدن ایجاد کند، برای این منظور لازم بود دکترین و یا راهبرد واکسیناسیون در سطح جهانی تهیه شود که این مهم تهیه و مراحل واکسیناسیون نیز شروع شده است.
استاد تمام دپارتمان ژنتیک پزشکی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری، با بیان اینکه این برنامه راهبردی چندین ساله شامل دو قسمت کوتاه مدت اضطرار و بلند مدت در سطح ملی و بین المللی ارائه شده است، خاطر نشان کرد: در این دکترین یا راهبرد واکسیناسیون جهانی اولین برنامه تدوین شده برنامه اضطرار یا فورس ماژور است. در این مرحله در حقیقت یک مدل و یا الگوی واکسیناسیون اجرا می شود و حداقل زمان برای این برنامه چیزی حدود دو سال در نظر گرفته شده است.
وی یادآور شد: در این مرحله و فرآیند الگو، گروه های خاصی تعریف شده که وارد این مدل واکسیناسیون شده که به ترتیب شامل گروه اول کارکنان نظام سلامت که در معرض ویروس قرار دارند، افراد با Comorbidity یا بیماری های زمینه ای، افراد سالمند بر اساس اولویت گروه های محدوده سنی 10 سال کهنسال، پیر و غیره، افرادی از نژادهای کم و خاص و شامل افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیف می شوند.
به گفته این محقق این گروه از افراد در مرحله اضطرار یا برنامه اول الگوی واکسیناسیون قرار خواهند گرفت.
استاد پژوهشگاه بین المللی زیست فناوری مرحله دوم این برنامه راهبردی را خروج از برنامه اول الگو و ورود به مرحله دوم یا Mass Vaccination و یا واکسیناسیون فراگیر اعلام کرد و ادامه داد: این مرحله همان واکسیناسیون واقعی و یا مدلل و تایید شده است که پس از کسب تجربیات واکسیناسیون گروه اول و ارزیابی های آن، تعریف واکسن نهایی موثر، صورت می گیرد.
آهنگری خاطر نشان کرد: این بدان معنا است که پس از مرحله دوره زمانی قبلی واکسن Validated یا معتبر و قانونی شناخته می شود و از تایید اضطرار(EUA) یا Emergency Used Authorization خارج می شود و در نهایت واکسن تایید شده در سطح وسیع و بین المللی و به صورت فراگیر مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
این متخصص ایمونوژنتیک افزود: در این مرحله امیدوارند با توجه به شناسایی واکسن برتر، پس از مرحله الگو، با حمایت های علمی و لجستیکی، تولید واکسن در مقیاس جهانی صورت گیرد. بنابر پیش بینی های اجرا شده مرحله دوم چیزی حدود بین 10 تا 15 سال زمان نیاز دارد تا واکسیناسیون فراگیر در سطح قاره ای و جهانی صورت گیرد.
آهنگری با تاکید بر اینکه در این مرحله نیز راهبرد خاص برای گروه های خاص وجود دارد، در این باره توضیح داد: گروه اول مرحله دوم شامل افرادی می شود که دچار عفونت کرونا شده اند، ولی پاسخ ضعیف داشته اند. همچنین افرادی که در مرحله اول واکسیناسیون شرکت کرده و ظاهرا ایمن شده اند، ولی به سرعت این ایمنی را از دست داده اند، در این گروه طبقه بندی شده اند.
وی دسته دیگر این گروه را افرادی دانست که در طرح اضطرار اولیه، واکسیناسیون شده اند ولی ایمنی ضعیف داشته اند.
آهنگری یادآور شد: مرحله آخر این راهبرد شناسایی و معرفی واکسن هایی که به بهترین شکل بتوانند پس از تایید به عنوان یک واکسن الگوی جهانی معرفی شود و شروع واکسیناسیون وسیع منطقه ای و جهانی در کشورهای مختلف و جهان بر اساس پیش بینی اجرا شده حدودا 10 تا 15 سال طول می کشد. بنابراین خیلی خوش بینانه است که فکر کنیم شروع واکسیناسیون فعلی این بیماری فراگیر را در طی چند ماه بعد ریشه کن خواهد کرد.
وی تاکید کرد: باید برنامه ریزی دقیقی برای سال های طولانی در خصوص همزیستی با این ویروس و خانواده آن داشته باشیم و برنامه های کشوری و زندگی را بر اساس واقعیت موجود پایدار کنیم.
استاد تمام دپارتمان ژنتیک پزشکی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری، افزود: همانگونه که توضیح دادم، این راهبرد و دکترین در شرایط مطلوب است. حال اگر واکسن ها در هریک از مراحل ذکر شده کارایی و ایمنی زایی پایدار نداشته باشند و یا جهش هایی که به دنبال تکثیر فرم های جدید به وجود آید که موثر بر ایمنی زایی باشند، مطمئنا این برنامه های راهبردی دستخوش تغییرات در طول زمان خواهند شد و نگرش ها متفاوت و به گونه ای دیگر خواهد بود.
وی تاکید کرد: بنابراین مطابق گفته همیشگی بهترین روش ارتقای سطح آگاهی عمومی، بهداشت فردی و جمعی در مواجهه با این اپیدمی است.
منبع: خبرگزاری ایسنا