بزرگ ترین مجسمه بودا در دنیا
به گزارش دنیای با نشاط مدرسه، در جهانی که زندگی می کنیم شگفتی ها و جاذبه های زیادی وجود دارد که ساخته دست بشر هستند. از مجسمه ابوالهول گرفته تا اهرام مصر و مجسمه های بزرگ بودا که هر کدام شگفتی خاصی را دارند. آئین های زیادی در این جهان است که هر کدام ریشه در فرهنگ و آداب رسوم مردم منطقه و عقایدشان دارد. اما مقاله امروز در ارتباط با بودا و مجسمه های بزرگ آن در جهان است. از هر پنج نفر در این جهان، یک نفر پیرو آئین بودا می باشد و طبق تعالیم زندگی را به سر می برد.
مجسمه بودا چیست و به چه معناست؟
در قرن شش میلادی شخصی به نام سیدارتا که از خاندان گوتاما بود زندگی می کرد و در واقع بودا لقب او است. بودا به معنی فرد روشن فکر است که دارای درک بالا و درستی می باشد. بودا فرزند رئیس قبیله ای در شمال هند بود و دارای ثروت زیادی بودند و چیزی از غم روزگار نمی دانست تا اینکه به سن جوانی رسید. او در آن موقع دو پیرمرد را دید که یکی پیر و ناتوان بود و دیگری پیرمردی بیمار بود که وضع خیلی سختی داشت.
پس از تماشا این ها تصمیم گرفت که به مردمش خدمت کند اما دقیقا نمی دانست چگونه می تواند این کار را انجام دهد. او سال ها در ریاضت های فراوان خود را نگه داشت و 6 سال هم نزد راهب هندویی رفت و تمام دردها و سختی های آن ریاضت ها را نیز تحمل کرد. اما دریافت که با این حرکات نمی شود کاری از پیش برد و نمی شود مسئله ای را حل نمود.
او بسیار در زیر درخت سایه توسعه نشست و فکر کرد تا نور معرفت به او تابید و متوجه شد که باید چه کند. بودا می گفت: دلیل اینکه رنج می کشیم هوس است. هوس و میل به دنیا داشتن، عشق های زمینی و دنیائی عامل رنج مردم است. بودا هشت عمل صحیح را انجام می داد و به دیگران آموزش می داد. این هشت عمل شامل: پندار نیک، هدف درست، گفتار نیک، رفتار نیک، شغل درست، کوشش صحیح، تفکر صحیح و مراقبه می باشد. او در سن 80 سالگی از دنیا رفت.
بودا هیچوقت نگفت من پیغمبر هستم و خود را معلمی می دانست که روش زندگی صحیح را به مردم می آموزد. در معبد های بوداییان مجسمه های بزرگی از بودا ساخته شده و وجود دارد که به صورت چهار زانو نشسته است. بودائی مذهبان روبروی این مجسمه ها نشسته تا به روش بودا مراقبه کنند و به اشتباه بعضی می گویند که این نوعی بت پرستی است و آن را پرستش بودا می نامند.
راز مجسمه بودا
یک مجسمه طلایی که از یک معبد چینی خارج شده بود و در یک حراجی که در هلند است مورد فروش قرار گرفته بود رازی در خود داشت که همه را شگفت زده کرده بود. درون این مجسمه یک مومیایی 1000 ساله قرار داشت. این مجسمه از طریق فردی در چند دهه پیش خریداری شده و برای تعمیر و بازسازی به یک کارشناس داده می شود. این کارشناس با دقتی که داشته است متوجه می شود که چیزهای عجیبی در این مجسمه است و به این شکل راز 1000 ساله ان هویدا می شود. دانشمندان و محققان بعد از آنالیز های سه بعدی و سی تی اسکن مجسمه متوجه شدند یک مومیایی 800 ساله داخل مجسمه است. این آنالیز ها در سال 1990 برای اولین بار بر روی این مجسمه صورت گرفت و برای اینکه احتمال نابودی داشت نمی توانستند آن را از دل مجسمه بیرون بکشند. با گذشت زمان و دقیق شدن تکنولوژی گروهی از دانشمندان آلمانی، هلندی و ایتالیایی از طریق آزمایش های دقیق جزئیات اسکلت مومیایی را مورد آنالیز و شناسائی قرار دادند. این تیم متوجه شد اندام های درونی راهب وجود ندارد و به جای آن پارچه هایی قدیمی با خط چینی جایگذاری شده است.
وینسنت وان ویلسترون که از باستان شناسان موزه در نت می باشد اینگونه می گوید: ما ابتدا فکر کردیم با یک تکه کاغذ روبرو هستیم که روی آن جملاتی چینی نوشته شده است، اما بعد متوجه شدیم که با چیزی مهمتر موجه شده ایم: سک جسد مومیایی داخل مجسمه ای تاریخی.
طبق نوشته های روی کاغذ مومیایی متعلق به یک راهب بودائی به نام لیکوان بوده که از شیوه خود مومیایی بهره گرفته تا برای دنیای دیگر آماده باشد. وان ویلسترون در ادامه می گوید: پس از آنالیز داخل مجسمه حدس ما این است که این مومیایی در 200 سال اول در نیایشگاه های بودایی در چین در معرض دید سایر بودائیان قرار داشته است. احتمالا در قرن 14 بوده که تصمیم گرفته شده این جسد مومیایی شده را به مجسمه ای طلائی و هنری تبدیل کنند.
در ارتباط با این مومیایی که درون مجسمه قرار داشته ویلفرد روزندال که از فسیل شناسان و بعلاوه سرپرست تیم تحقیق بوده می گوید: خود مومیایی در بین راهبان بودائی موضوع عجیب و جدیدی نیست اما اینکه یک جسد مومیایی داخل مجسمه پیدا کنیم واقعا شگفت انگیز و منحصر به فرد است. این تنها نمونه ای است که تا به امروز با آن روبرو شده ایم. با استفاده از سی تی اسکن متوجه شدیم که داخل این مجسمه، جسدی سالم قرار گرفته است که هنوز پوست و ماهیچه دارد و به خوبی محافظت شده است. چیزی که ما را شوکه کرد این بود که با یک مومیایی کامل و سالم روبرو بودیم، نه اسکلت، این راهب بودایی در زمان مرگ بین 30 تا 50 سال سن داشته است.
بزرگترین مجسمه های بودا
مجسمه های بودا را می توان در سراسر دنیا دید اما با شکوه ترین آن ها در قاره آسیا و متعلق به چین، هنگ کنگ، تایلند ، سریلانکا و ژاپن می باشد. این کشور ها بیشترین پیروان آیین بودا را نیز دارا هستند. این مجسمه ها که حجاری های زیبا و پر نقش و نگاری دارند بسیار حیرت آور بوده و چشم هر بیننده ای را به خود جلب می کند. در زیر به آنالیز تعدادی از این مجسمه های بزرگ خواهیم پرداخت.
مجسمه بودای لشان، چین
این مجسمه در قسمت جنوبی استان سیچوان که در کشور چین می باشد قرار گرفته است. مجسمه بودای لشان، حدود 800 سال بعد از میلاد مسیح در سلسله تانگ ساخته است. این مکان اولین پرستشگاه بوداییها و از جمله مهمترین اماکن بودایی به شمار میرود.
این مجسمه دارای ارتفاع 71 متری و بزرگترین بودای سنگی دنیا است. عرض شانه های این مجسمه 28 متر، سر آن 7/14 مترطول و 10 متر عرض را دارا می باشد. پاهای مجسمه به مقدار ای بزرگ است که 100 نفر روی قرار می گیرند. این مجسمه در سال 1996 به لیست میراث دنیای یونسکو پیوست.
مجسمه بودای تیان تان، هنگ کنگ
این مجسمه از جنس برنز است و در جزیره لانتائو، هنگ کنگ قرار گرفته است. در سال 1990 ساخت تندیس آغاز شد و بعد از 3 سال به اتمام رسید و وزنش 250 تن می باشد. مجسمه تیان تان را نماد رابطه انسان و طبیعت و انسان و ایمان می دانند. مجسمه بودای تیان تان در زمره مهمترین مجسمه های بودا است که به حالت نشسته بر روی یک تخت گل نیلوفر واقع شده و از صومعه پو لین مراقبت می کند.
از چیزهایی جالبی که اطراف این مجسمه می باشد وجود 6 مجسمه کوچک است که در حال اهدای گل، کندر، مرهم، چراغ، میوه و موسیقی به تیان تان هستند. در حقیقت از این 6 هدیه 6 اصل کمال که شامل بخشودگی، بردباری، خیرخواهی، اخلاق، تفکر و خردورزی در آئین بودا است نشر می یابد. برای اینکه این مجسمه بزرگ را ببینید باید از 250 پله بالا بروید تا به آن برسید.
مجسمه بودای خوابیده وات فو، تایلند
وات فو که یک مجموعه از معبد های باستانی در بانکوک می باشد از اولین معابد تایلند است و بالغ بر 1000 مجسمه با روایت های متنوع را دارا می باشد. مشهورترین این مجسمه ها را می توان مجسمه بودای خوابیده وات فو دانست که روکشی طلایی با 46 متر طول دارد.
چشم ها و پاهای این مجسمه را از طریق مروارید شکل داده و تزئین کرده اند و دور سر آن شکل و طرح های موزاییک شیشه را خواهید یافت. 108 اخلاق و رفتار ممتاز و فرخنده بودا را می توان از 108 قدح برنزی که در راهرو های روبروی سالن اصلی است پیدا کرد.
مجسمه بودای کاماکورا، ژاپن
کاماکورا در قسمت جنوبی توکیو واقع شده و از دلیل های مهم شهرتش وجود همین مجسمه بودای کاماکورا در معبد کوتوکو می باشد. مجسمه بودای کاماکورا در سال 1252 ساختش به اتمام رسید. جنس این مجسمه برنز است و 13 متر ارتفاع دارد. مجسمه بودای کاماورا، توخالی ساخته شده و وزنش کمتر از 100 تن است و افرادی که به تماشا این مجسمه می روند می توانند از داخل آن نیز بازدید کنند.
مجسمه بودای گال ویهارا، سریلانکا
مجسمه های زیادی در معبد گال ویهارا هستند اما از دلایل معروفیت این مجموعه وجود بودای خوابیده گال ویهارا است. این مجسمه ارتفاعی 14 متری دارد و از بلندترین مجسمه های بودا می باشد.
گل های لوتوس به نشانه پاکی دست و پای راست مجسمه را در برگرفته اند. به حالت و شکلی که این مجسمه دارد پاری نیروانا یا همان مرحله نیروانا گویند. نیروانا یعنی روشن بینی و آن را مرحله پس از مرگ می دانند.
از مهم ترین ویژگی های مجسمه بودای گال ویهارا، حکاکی بر سنگ گرانیت است که علاوه بر جزئیات فوق العاده اش، سبب شده این حجاری طرحی شکیل و با شکوه به خود گیرد و نظر همگان را به خود جلب نماید.
منبع: لحظه آخر