طولانی ترین رودخانه های دنیا
به گزارش دنیای با نشاط مدرسه، رودخانه ها، برای هر تمدن و کشوری بسیار مهم و ضروری هستند. رودخانه ها، نیازهای اساسی و اولیه شهرهای کوچک و بزرگ را تامین می نماید. از همین رو است که بسیاری از شهرها در کناره رودخانه ها قرار گرفته اند و زندگی آنها به این رودخانه ها وابسته است. در این مطلب، قرار است به معرفی بزرگترین و طولانی ترین رودخانه هایی که در سرتاسر دنیا جاری هستند، بپردازیم. در ادامه با ما همراه باشید تا این ده رود بلند را به شما معرفی کنیم.
10. رودخانه نیجر
رودخانه نیجر، مهم ترین و اصلی ترین رودخانه در غرب آفریقا به شمار می رود و طول آن به بیش از چهار هزار و صد و هشتاد کیلومتر نیز می رسد. منبع و سرچشمه رودخانه نیجر در بلندی ها و کوهستان های گینه در جنوب شرقی کشور گینه و نزدیک به مرز سیرالئون واقع شده است.
رودخانه نیجر با عبور از خلیج گینه وارد اقیانوس اطلس می گردد و دلتای نیجر را شکل می دهد. این دلتای بزرگ کشورهایی همچون اقتصادی، نیجر، نیجریه و بعلاوه بنین واقع شده است. رودخانه نیجر، سومین رودخانه بلند در قاره آفریقا محسوب می گردد. مهم ترین شاخه فرعی که از رودخانه نیجر نشات گرفته است، رودخانه بنیو است. رودخانه نیجر در لیست بلندترین رودخانه های دنیا در رده دهم قرار گرفته است.
9. رودخانه ایرتیش
رودخانه ایرتیش در حقیقت، شاخه فرعی عمده رودخانه اوب است و بعلاوه، به عنوان طولانی ترین شاخه فرعی در دنیا محسوب می گردد. سرچشمه رودخانه ایرتیش در کوهستان آلتای در زنگاریا واقع شده است. این مکان در شمال استان ژیانجینگ کشور چین واقع شده است و نزدیک به مرز بین مغولستان و چین است.
شاخه های فرعی مهم و حائز اهمیت رودخانه ایرتیش شامل توبول، دمانکا و ایشیم است. سیستم اوب-ایرتیش، یک محل خوب برای نفوذ آب به سفره های آب زیرزمینی در آسیا فراهم می نماید که بیشتر سیبری غربی و کوهستان التاف را پوشش می دهد. این رودخانه با طول بیش از چهار هزار و دویست و چهل و هشت کیلومتر در رده نهم بلندترین رودخانه های دنیا واقع شده است.
8. رودخانه لینا
از بین سه رودخانه بسیار بزرگ سیبری، رودخانه لینا، شرقی ترین رودخانه به شمار می رود. این رودخانه به اقیانوس آرکتیک یا اقیانوس منجمد شاقتصادی می ریزد. یخبندان ها تقریبا هفتاد و هفت درصد از آب این رودخانه را دریافت می نمایند.
رودخانه لینا دارای طولی بیش از چهار هزار و دویست و نود و چهار کیلومتر است. رودخانه لینا بلندترین رودخانه در کشور روسیه و هشتمین رود بلند در دنیا به شمار می رود. به طور کلی، باور بر این است که این رودخانه نام خود را از الیوان گرفته و به معنای رودخانه بزرگ است.
7. رودخانه مکونگ
رودخانه مکونگ مرز بین آسیای شرقی و جنوب شرقی آسیا است. این رودخانه، هفتمین رودخانه بلند در سرتاسر دنیا به شمار می رود و ششمین رود بلند در آسیا است. تخمین زده شده که طول این رودخانه بیش از چهار هزار و سیصد و پنجاه کیلومتر است و سالانه بیش از چهار صد و هفتاد و پنج کیلومتر مکعب آب از آن خارج می گردد. رودخانه مکونگ از فلات تبت گذشته و از میان کشورهای چین، میانمار، لائوس، تایلند، کامبوج و ویتنام عبور می نماید.
وجود تغییرات فصلی شدید و بسیار زیاد در جریان رودخانه و بعلاوه داشتن آبشارهای بسیار سبب شده تا ناوبری و قایق رانی در این رودخانه بسیار سخت باشد. با این حال، رودخانه مکونگ، راه اصلی و عمده تجارت بین چین غربی و جنوب شرقی آسیا است.
6. رودخانه کنگو
رودخانه کنگو قبلا به نام رودخانه زئیر شناخته می شده است و دومین رودخانه بزرگ در آفریقا به شمار می رود. این رودخانه از رودخانه نیل کوچک تر است. رودخانه کنگو پس از رودخانه آمازون، دومین رودخانه دنیا بر اساس مقدار آب خروجی است. رودخانه کنگو، عمیق ترین رودخانه در دنیا به شمار می رود و عمق مقدار گیری شده از این رودخانه به بیش از دویست و بیست متر می رسد. طول کلی سیستم رودخانه کنگو، لوالابا و چامبشی بیش از چهار هزار و هفتصد کیلومتر است. رودخانه کنگو، ششمین رودخانه بلند در سرتاسر دنیا است.
5. رودخانه پارانا
رودخانه پارانا، رودخانه ای است که در جنوب مرکزی قاره آمریکای جنوبی واقع شده و حدود چهار هزار و هشتصد و هشتاد کیلومتر طول دارد. این رودخانه از داخل کشورهایی همچون برزیل، پاراگوئه و آرژانتین عبور می نماید. این رودخانه پس از رود آمازون، دومین رودخانه بلند آمریکای جنوبی است. رودخانه پارانا نام خود را از زبان توپی گرفته و به معنای بزرگ همچون دریا است.
این رودخانه ابتدا با رودخانه پاراگوئه ادغام می گردد و سپس با جریان رودخانه اروگوئه همراه می گردد و ریو د لا پلاتا را شکل می دهد و در نهایت نیز در اقیانوس اطلس می ریزد. رودخانه پارانا، پنجمین رودخانه بلند در سرتاسر دنیا است.
4. رودخانه یلو
رودخانه زرد یا رودخانه هاونگ، دومین رودخانه بلند در کشور چین به شمار می رود. این رودخانه، چهارمین رودخانه بلند در سرتاسر دنیا است و طول آن بیش از پنج هزار و چهار صد و شصت و چهار کیلومتر است. منشا و سرچشمه این رودخانه در کوهستان بایان هار در غرب چین و استان کیونقای واقع شده است. رودخانه یلو از نه استان کشور چین عبور می نماید. این رودخانه در استان شاندونگ و در نزدیکی شهر دانگیینگ، به دریای بوهای می ریزد.
3. رودخانه یانگ تسه
رودخانه یانگ تسه، طولانی ترین رودخانه در سرتاسر قاره آسیا به شمار می رود. این رودخانه بعلاوه در لیست بلندترین رودخانه های دنیا در رده سوم واقع شده است. این رودخانه بزرگ و بزرگ، تنها رودخانه بسیار طولانی است که فقط در یک کشور جاری است. رودخانه یانگ تسه در کشور چین واقع شده است. طول این رودخانه بیش از شش هزار و سی صد کیلومتر است. سرچشمه رودخانه یانگ تسه در کوهستان تنگولا واقع شده است.
آب های رودخانه یانگ تسه، آب های زیر زمینی بیش از یک پنجم کشور چین را تغذیه می نماید. این رودخانه از نظر مقدار آب خروجی، در رده ششم دنیا واقع شده است. رودخانه یانگ تسه نقش مهمی در تاریخ، فرهنگ و اقتصاد کشور چین داشته است. برای هزاران سال، از رودخانه یانگ تسه برای آب، بهداشت، کشاورزی، حمل و نقل، صنعت و مسائل جنگی مورد استفاده قرار گرفته است.
2. رودخانه آمازون
رودخانه آمازون در قاره آمریکای جنوبی، بلندترین رودخانه در این قاره به شمار می رود. این رودخانه بیش از شش هزار و چهارصد کیلومتر طول دارد. رودخانه آمازون دومین رودخانه طویل دنیا و بزرگترین رودخانه دنیا از نظر مقدار آب خروجی است. مطالعات و تحقیقات نشان داده که رودخانه آمازون برای میلیون ها سال در خلاف جهت امروزی خود و در جهت شرق به غرب در حرکت بوده است.
پس از شکل گیری کوهستان آندز و مسدود شدن جریان رودخانه آمازون به سمت اقیانوس آرام، شکل و جهت امروزی رود آمازون شکل گرفته است. امروزه، رودخانه آمازون پس از عبور از چندین کشور آمریکای جنوبی از جمله برزیل، پرو و کلمبیا، به اقیانوس اطلس می ریزد. بعضی از افراد و محققین بر این باور هستند که رودخانه آمازون طولانی تر از رودخانه نیل است.
1. رودخانه نیل
رودخانه نیل، رودخانه بسیار مهمی در شمال شرقی قاره آفریقا است که جریان آب آن به سمت شمال است. این رودخانه، طولانی ترین رودخانه در قاره آفریقا و بعلاوه سرتاسر دنیا به شمار می رود. رودخانه نیل طولی بیش از شش هزار و ششصد و پنجاه کیلومتر دارد. آب های رودخانه نیل، آب های زیرزمینی بیش از یازده کشور در قاره آفریقا را تغذیه می نماید.
این کشورها شامل تانزانیا، اوگاندا، رواندا، بوروندی، جمهوری دموکرات کنگو، کنیا، اتیوپی، ایرودریا، سودان جنوبی، جمهوری سودان و مصر است. رودخانه نیل، منبع آب اصلی و عمده کشور مصر و سودان به شمار می رود.
منبع: فوت و فن / infos10.com