دریاچه مهارلو شیراز؛ دریاچه صورتی دیده اید؟
به گزارش دنیای با نشاط مدرسه، همه ما شیراز را به شهرِ شعر و شعور و حافظ و عطر بهار نارنچ و معماری غنی و مسجدهای شیشه کاری شده و رنگارنگش می شناسیم. پس بعید به نظر می رسد که رنگ دریاچه های این شیراز فانتزی، رومانتیک و شاعرانه نباشد. اگر برای اولین بار رنگ صورتی دریاچه مهارلو شیراز را می بینید، می پرسید این دریاچه حتما در استرالیا یا در سایر کشورهای واقع شده است.
خب، می دانستید تو همین ایران که در سواحل چابهارش شب تاب های دریایی آبی رنگی دارد، در شیراز یک دریاچه صورتی هم دارد؟ می خواهید دلیل صورتی بودن دریاچه مهارلو شیراز و هجوم گردشگران داخل و خارج آن را بدانید؟ می خواهید مسیر دسترسی به دریاچه مهارلو را بدانید؟ دوست دارید بعد از تماشا مسجد صورتی شیراز، به دریاچه صورتی شیراز بروید؟ پس این مقاله از مجله گردشگری خبرنگاران را از دست ندهید.
دریاچه مهارلو کجاست؟
دریاچه مهارلو در کشور ایران، استان فارس، شهرستان سروستان، بخش کوهنجان و در 18 تا 20 کیلومتری جنوب شهر شیراز قرار گرفته است.
برترین زمان سفر به دریاچه مهارلو چه وقت است؟
برترین زمان برای سفر به دریاچه صورتی مهارلو از فصل پاییز تا اواسط فصل بهار و اواسط فصل تابستان است. اگر می خواهید دریاچه مهارلو شیراز را پُر آب ببینید، پیشنهاد می کنم از فصل پاییز تا اواسط بهار به آنجا بروید و اگر هم دوست دارید صورتی و قرمزی دریاچه مهارلو شیراز را واضح تر و قرمزتر ببینید، پیشنهاد می کنم در اواسط تابستان از آنجا تماشا کنید.
راه دسترسی به دریاچه مهارلو کدام است؟
دریاچه مهارلو شیراز از جنوب شرقی تا شیراز 27 کیلومتر فاصله دارد. برای رفتن به دریاچه مهارلو باید سفرتان را از استان فارس و شهر شیراز به جاده شیراز به فسا آغاز کنید. پس از طی کردن مسیر حدود 57 تا 60 کیلومتری به روستای مهارلو یا دشتِ گُل می رسید که می توانید دریاچه روستا را از آنجا ببینید.
چرا دریاچه مهارلو صورتی است؟
افزایش گرما، تبخیر سریع، غلظت آب، افزایش شوری و غلظت نمک در دریاچه مهارلو شیراز باعث رشد جلبکی به نام دونالیلا سالینا می شود که ماده ای از خود ترشح می نماید و باعث قرمز یا صورتی شدن آب دریاچه مهارلو شیراز می شود.
دریاچه مهلو، مهلویه، ماهلویه یا دریاچه مهارلو شیراز با مساحت 600 کیلومتر مربعی، با وسعت 25 هزار هکتاری، با ارتفاع 1500متری از سطح دریا، با بیشترین طول 28 تا 31کیلومتری، با بیشترین پهنای 11 تا 15کیلومتری و با بیشترین عمق 3متری اش در شهر سروستان، استان فارس و در جنوب شرقی شیراز واقع شده است.ناگفته نماند فاصله تقریبی دریاچه مهارلو با جنوب شرقی شیراز، 27 کیلومتر است و شما در غرب دریاچه مهارلو شیراز می توانید دریاچه بختگان را نیز مشاهده کنید. آب دریاچه مهارلو شیراز را نمی توان مصرف کرد، چون آب این دریاچه سرشار از کلرید سدیم، نمک پتاسیم و انواع دیگر نمک و دیگر آلاینده های مضر است.
- تور شیراز
- هتل شیراز
- بلیط شیراز
پیشینه دریاچه مهارلو
دریاچه مهارلو شیراز نه تنها جزء قشنگ ترین و مجذوب نماینده ترین دریاچه ایران بلکه صورتی ترین اش هم محسوب می شود که جلوه دیگری به طبیعت ایران داده و به نوعی باعث شده برای تماشا چنین عجایبی چشم به خارج نداشته باشیم. زیبایی این دریاچه صورتی تا حدی است که یکی از مقاصد گردشگری مسافران خارجی به دریاچه مهارلو شیراز است که با یک مسافرت نسبتا بلند وُ کوتاه می توانند آن را ببینند.
از تالاب دریاچه مهارلو شیراز بگویم که جزء بخش منطقه شکار ممنوع دریاچه مهارلو محسوب می شود. خب، اگر به پیشینه دریاچه مهارلو هم نگاهی بیندازیم، گفته می شود که تاریخ دریاچه مهارلو شیراز به 20.000 سال و انباشته شدن نمک در آن به حدود 1.000 سال قبل برمی شود. آب رودخانه سلطان آباد، رودخانه سروستان، رودخانه خشک شیراز و دیگر آب های زیرزمینی نیز از سمت شمالی و غربی وارد دریاچه مهارلو می شود.شرایط فعلی دریاچه مهارلو
رنگ صورتی، سفید و آبی دریاچه مهارلو به میزان نمک و شوری آب دریاچه مهارلو بستگی دارد. ناگفته نماند رنگ متفاوت این دریاچه شما را به اشتباه نیندازد که برای سلامتی مضر است. خیر، دریاچه مهارلو با زلالی و شفافیتش هیچ آسیبی به هیچ کسی نمی رساند، منتهی به خاطر زیادبودن نمک و فصلی بودن دریاچه مهارلو در ارتفاعات شیراز، آب آن برای آشامیدن نیست.
البته ناگفته نماند که از تهیه نمک دریاچه مهارلو شیراز در صنایع این استان هم به کار گرفته می شود. این دریاچه برای پرندگان مهاجر ازجمله فلامینگوها، مرغابی ها، ماهیخوارها، آنقوت ها، آبچلیک ها، چوکاها، اردک های کله سبز، تنجه ها و حیوانات وحشی محل سکونت شایسته و مناسبی است.
کم آبی، باران کم و خشک سالی باعث به خطر افتادن این دریاچه چشم نواز شده است. از دیگر خطراتی که روی شرایط دریاچه مهارلو شیراز اثر گذاشته، آلاینده ها، فلزات سنگین و سربی رودخانه های دیگر به این دریاچه است.لازم به گفتن نیست که از این دریاچه گران بها بیشتر از همواره باید محافظت کرد، چون آب دریاچه مهارلو در این چند ساله به طور کامل خشک شده و به لطف باران های زیاد دوباره احیا شده است.یعنی اگر بارانی در کار نباشد، دریاچه مهارلو از بین می رود.
حتما یکی از زیبایی ها و جلوه های چشم گیر دریاچه مهارلو همین صورتی بودنش است که نباید آن را ازدست داد و تا حد ممکن باید مراقب آن بود.
دلیل نامگذاری دریاچه
دلیل نامگذاری دریاچه مهارلو به خاطر مجاوربودنش با روستایی به همین نام است. در مجاورت دریاچه مهارلو، روستای مهارلو را می بینیم که نام آن را روی دریاچه صورتی یا دریاچه نمک گذاشته اند.
دلیل رنگ صورتی دریاچه مهارلو شیراز
اگر بخواهیم برای رنگ دریاچه مهارلو و این پدیده شگفت انگیز دلیلی بیاورم، باید بگویم که آب دریاچه مهارلو به خاطر شرایط جغرافیایی فصلی اش معمولا در سرانجام تابستان بخار می شود و به خاطر تبخیر زیادش می توانیم کف سفیدِ نمکی آن را ببینیم.
افزایش دما، تبخیر بالای آب دریاچه مهارلو، پایین آمدن سطح آب دریاچه، افزایش شوری و غلظت نمک باعث رشد جلبک هایی به نام کشنده قرمز یا به نام علمی دونالیلا سالینا می شود که ماده ای از خودشان ترشح می نمایند که همین امر باعث صورتی یا قرمزشدن دریاچه مهارلو شیراز می شود.
ناگفته نماند که این جلبک و ماده ای که از خودش منتشر می نماید هیچ خطری برای محیط زیست دریاچه مهارلو ندارد.آب وهوای دریاچه و برترین فصل سفر به دریاچه مهارلو
شرایط هوایی دریاچه مهارلو شیراز
فصل ها و آب وهوای مختلف روی شرایط دریاچه مهارلو شیراز تاثیرگذار است. اگر بخواهم آب وهوایی دریاچه مهارلو را ساده توضیح دهم، باید بگویم در فصل پاییز تا اوایل اردیبهشت به دلیل باران هایی فراوان و ریختن آب دریاچه های سلطان آباد و دریاچه خشک، سطح آب دریاچه مهارلو بالا می آید.
سپس بیشتر آب این دریاچه در فصل تابستان بخار می شود و مجدداً باران های فصل زمستان آب دریاچه مهارلو را پُر می نمایند تا سطح دریاچه دوباره به حالت اولیه خودش بر شود و این چرخه فصل به فصل ادامه دار است.برترین فصل برای لذت بردن از دریاچه مهارلو شیراز
دریاچه مهارلو یک دریاچه فصلی است و بیشتر آب آن در تابستان بخار می شود. یعنی شرایط آب این دریاچه در طول سال تغییر می نماید. خُب، اگر انتظار تماشا یک دریاچه پُر آب با آب وهوای دلپذیر و بِکر دارید، پیشنهاد می کنم از فصل پاییز تا اواسط بهار به دریاچه مهارلو شیراز سر بزنید، چون باران های این بخش از سال آب دریاچه را زیاد می نماید.
اگر هم دوست دارید رنگ صورتی و قرمزی زیبای دریاچه مهارلو را واضح تر و قرمزتر ببینید، پیشنهاد می کنیم در اواسط تابستان به آنجا بروید، چون آب دریاچه مهارلو در اواسط تابستان بخار می شود و اینجاست که صورتی بودن آب دریاچه مهارلو خودش را نشان می دهد.
بنابراین، برترین زمان برای سفر به دریاچه صورتی مهارلو از پاییز تا اواسط بهار و در اواسط تابستان است.
موقعیت جغرافیایی دریاچه
همان طور که قبلا گفتیم، دریاچه نمک و فصلی مهارلو با رنگ صورتی اش در ایران و جنوب شرقی شیراز واقع شده و هیچ جزیره و خشکی در دل آن نیز دیده نمی شود.
شما با طی کردن مسیر حدود 18 تا 20کیلومتری پس از جاده شیراز به فسا، به سمت جنوب شرقی شیراز و ابتدای دریاچه مهارلو برمی خورید و در صورت ادامه دادن و طی کردن مسیر تقریباً 57 تا 60کیلومتری می توانید روستای مجاور دریاچه مهارلو را نیز ببینید.
آدرس دریاچه مهارلو شیراز روی گوگل مپ
مسیرهای دسترسی به دریاچه
مسیر دسترسی به دریاچه مهارلو شیراز به این شکل است که سفرتان را از استان فارس و شهر شیراز به جاده شیراز به فسا آغاز می کنید، پس از طی کردن مسیر حدود 57 تا 60کیلومتری به روستای مهارلو یا دشتِ گُل می رسید که می توانید دریاچه روستا نیز را مشاهده کنید.
- هتل زندیه شیراز
- هتل کریم خان شیراز
- هتل بزرگ شیراز
- هتل الیزه شیراز
- هتل ارگ شیراز
- هتل سنتی وکیل شیراز
بازدید از روستای مهارلو حوالی دریاچه
جاذبه های دلربای روستای مهارلو حوالی دریاچه
در حوالی دریاچه مهارلو، روستایی به همین نام در شیب جنوبی کوه های بلند زاگرس با مساحت 25 هزار هکتاری قرار گرفته است که به این روستان در دوران صفویه، روستای دشتِ گُل می گفتند.
روستای مهارلو در استان فارس، شهرستان سروستان، بخش کوهنجان قرار گرفته است. برای بازدید از روستای مهارلو در حوالی دریاچه مهارلو می توانید از تماشای های دیگر ازجمله امامزاده خدیجه بانو، کاروان سرای شاه عباسی، تل شرقی، قلعه شاهرخ پسر تیمور لنگ، کاروان سرای شاه عباسی در دوران صفویه، بقعه بی بی شریفه و غیره بهره ببرید و لذت ببرید.
از دیگر اماکن تاریخی روستای مهارلو هم می توانم به کاروان سرای قدیمی، قلعه شاهرخی، گورستان قدیمی و آرامگاه های قدیمی اشاره کنم.
یکی دیگر از تماشای های روستای مهارلو، چشمه آب سرد گوگردی است که خواص درمانی زیادی برای پوست دارد. همان طور که قبلا به آن اشاره نموده بودیم، روستای مهارلو قدمت تاریخی پیش از اسلام دارد. جای جای به جامانده های دوران های ساسانی، تیموریان و صفویه را می توانید در این روستا مشاهده کنید.مشاغل مردم روستای مهارلو شیراز
همان طور که مشاغل روستایی را می توان در بیشتر روستاهای ایران دید، روستای مهارلو هم از این قاعده جدا نیست و اقتصاد آن بر پایه دامداری، باغداری، صنایع دستی و کشاورزی گندم، جو و محصولات زراعی پیش می رود. باغدارهای روستای مهارلو محصولات انار، بادام و انجیر هم پرورش می دهند.
خانه های قدیمی روستای مهارلو شیراز
از طاق خانه های قدیمی روستای مهارلو بگویم که از جنس سنگ وُ سارج وُ کاه خشتی وُ گل وُ چوب با ارتفاع بلند به همراه پنجره های قوسی شکل است.
منبع: علی بابا